




برای بررسی این موضوع که استفاده از چمن مصنوعی خوبه؟ یا خیر باید مزایا و معایب آن را در کنار یکدیگر در نظر بگیریم. نصب چمن های مصنوعی در هر مکانی به ویژه برای فضاسازی و دکوراسیون تراس و بالکن آپارتمان ها جایگزین خوب و مقرون به صرفه ای برای چمن های طبیعی می باشد. اما در کنار بحث زیبایی و سایر مزایا، معایبی نیز خواهند داشت که در ادامه به بررسی همه موارد می پردازیم.
چمن های مصنوعی دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به جنس متریال سازنده، کیفیت، ضخامت و بلندی الیاف آن و … کاربردهای متنوعی دارند. به طور مثال برخی از انواع این چمن ها عبارتند از:
کاهش هزینه ها اولین و مهمترین مزیت استفاده از چمن مصنوعی به جای چمن طبیعی است. زیرا دیگر نیازی به هزینه های مربوط به مصرف آب، کود و نگهداری از چمن های طبیعی نخواهد بود. با توجه به عدم نیاز به آبیاری دیگر نگران مصرف آب یا عدم آبیاری مناسب که منجر به کچلی چمن می شود، نخواهید بود.
صرفه جویی در زمان و هزینه های مربوط به بذر پاشی، باغبانی، چمن زنی، کوددهی و … نیز جزو مزایای استفاده از نواع مصنوعی چمن ها خواهد بود. به دلیل عدم نیاز به نگهداری خاص و زمان بر، ظاهر مربوط به چمن شما همواره یکدست، تر و تازه و سبز خواهد بود.
نگهداری از چمن طبیعی نیازمند استفاده از آفت کش ها به منظور جلوگیری از رشد خزه ها و سایر آفت ها است. سموم و آفات دفع گیاهان هرز و علف کشها تهدیدی برای سلامتی انسان ها، کودکان، پرندگان و حیوانات می باشد. در نتیجه با استفاده از انواع مصنوعی آن از مضرات سموم و آفت کش ها در امان خواهید بود. همچنین به دلیل عدم نیاز به نگهداری یا انجام اقدامات خاص، برای افراد سالمند یا پر مشغله بسیار مناسب خواهد بود.
با توجه به تجربه و نظرات مردم در استفاده از چمن های مصنوعی حس همیشه سبز بودن و عدم نگرانی از رنگ پریدگی یا تاس شدن آنها مهمترین حسن است. همچینین مقاومتی که آنها در برابر اشعه UV و تابش مستقیم نور خورشید دارند بدون آنکه دچار رنگ پریدگی یا تغییر رنگ شوند. در طبیعت چمن ها بر اثر تابش شدید و طولانی مدت خورشید به رنگ قهوه ای متمایل می شوند.
در هر نوع آب و هوایی چمن ها زیبا و چشم نواز هستند و اگر از نوع مصنوعی انتخاب شده باشند در هر شرایط آب و هوایی، همواره سبز و مرتب خواهند بود.
برای اینکه بدانید چرا چمن مصنوعی خوبه؟ جالب است به این نکته نیز توجه داشته باشید که این چمن ها دارای انواع مختلفی هستند. به طوریکه از الیاف و نخ ها، و میزان تراکم و طول مختلفی ساخته می شوند که برای مصارف گوناگون بهینه شده اند.
ایده آل ترین حالت استفاده از این محصولات، محیط های سرپوشیده و سایه دار منازل یا واحد های تجاری اداری است. زیرا برای دکوراسیون این بخش ها بدون نیاز به تابش نور خورشید یا آبیاری می توان فضای سبز زیبایی در دسترس داشت. چمن های مصنوعی موکتی در فضاهایی از این دست بسیار کاربردی و مناسب خواهند بود.
بطور مثال چمن های مصنوعی ورزشی، هیبریدی، تزئینی و …که دارای ویژگی ها و کاربردهای متفاوتی هستند. در نتیجه دیگر استفاده از چمن تنها مختص باغ یا حیاط ویلاها نخواهد بود. بلکه می توان برای مصارف خلاقانه دیگری نظیر کفپوش تراس و بالکن، لبه استخرها، پشت بام ها، زمین بازی، ادارات، رستوارن و کافی شاپ ها، فضاهای نمایشگاهی و … نیز از آنها استفاده کرد.
به دلیل استفاده از الیاف مصنوعی و پلاستیکی در ساخت این محصولات، طول عمر و دوام آنها گاها تا ۱۵ سال یا بیشتر نیز خواهد بود. اگر در حفظ و نگهداری و نظافت آنها دقت کافی به خرج دهید می توانید شاهد دوام بیشتری از آنها نیز باشید.
علاوه بر مزایای ذکر شده طبیعتا معایبی نیز می توان برای این نوع چمن ها در نظر گرفت. اولین مورد نیز به طریقه و مراحل نصب آن بر خواهد گشت. نصب این نوع چمن ها نیاز به زیر سازی و زمینه سازی نسبتا گسترده ای خواهد داشت. ایجاد پایه و زمینه ای مسطح که بتواند زهکشی مناسبی را نیز فراهم کند از واجبات است.
به منظور عملکرد و ماندگاری بهتر چمن های مصنوعی انجام عملیات زیر سازی به همراه استفاده از ناخن های ثابت کننده بسیار حیاتی است. در صورت عدم زهکشی مناسب و وجود هر نوع انسداد، با مشکل راکد شدن آب، پوسیدگی چمن و ایجاد بوی نامطبوع مواجه خواهید شد.
یکی از مشکلات اصلی چمن مصنوعی مضر بودن برای محیط زیست و حیوانات است. تولید این محصولات به دلیل استفاده از الیاف مصنوعی موجب افزایش آلودگی های زیست محیطی می شود. اگر روش تولید این چمن ها صحیح نباشد و از متریال مناسب و غیر قابل بازیافت استفاده شود، ضرر های فراوانی برای محیط زیست به دنبال خواهد داشت.
پلاستیکی بودن این چمن ها تنوع زیستی را نیز کاهش می دهد و موجب عدم نیاز به کاشت گیاهان و درختان می شود. در نتیجه حیاط وحش نیز دچار مشکل خواهد شد.
با توجه به نظرات کاربرانی که از چمن های مصنوعی استفاده می کنند، یکی دیگر از معایب مهم، داغ شدن آن بر اثر تابش نور خورشید می باشد. البته با استفاده از راهکاری هایی نظیر استفاده از ماسه می توان بخشی از این گرما را کاهش داد. راهکار دیگر نیز پاشیدن آب بر روی چمن برای گرفتن گرمای اضافی است.
پرسش و پاسخ ها
خیلی عالی بود، برای تراس من استفاده میکنم دوام خوبی داشته تاالان خداروشکر ۲ سال و نیم میشه.. آفتاب هم خورده ولی خوب مونده تقریبا مثل روز اولش ، نظافتش هم راحته